Information om Norra Cypern

INFORMATION OM NORRA CYPERNNorra Cypern är ett säkert och vänligt land som har starka familjevärden. Lokalbefolkningen välkomnar besökare med öppna armar som glatt delar sina kulturer och traditioner. tack vare det varma och sköna klimatet tenderar människor att spendera sina liv utomhus och njuter av ett stort antal aktiviteter enligt nedan.


Det lokala språket är turkiskt men engelska talas allmänt.

På denna semesterö består befolkningen av besökare och invånare av alla nationaliteter och naturligtvis lokala turkcypriotiska personer.

Livets takt är långsamt och avslappnat och även om försäljningen till utländska köpare ökar dagligen kan den stora storleken på norra Cypern klara en ökande befolkning utan förlust av charmen och lugnet på ön.


Trots att det är relativt outvecklat finns ett enormt utbud av aktiviteter och fritidsaktiviteter på norra Cypern.

Hundratals underbara restauranger i havet och bergen erbjuder ett komplett utbud av traditionella och internationella livsmedel. Utforska magiska slott, traditionella byggnader som det fantastiska Bellapais Byzantine Abbey och Salamis-ruinerna.

Naturvandring, cykling och löpning i det spektakulära bergskedjan eller gamla kustvägar och stränder. Bowling, go-karting, tennis, ridning, simning, dykning, vattenskidor, paragliding, golf och fiske.

Över 50 glamorösa kasinon, toppmoderna diskotek och musikbarer och en mycket aktiv musikplats. Regelbundna konserter med internationella stjärnor som George Benson, Tom Jones, Randy Crawford, Natalie Cole, för att bara nämna några. En mängd olika butiker, allt från charmiga handgjorda varor till de senaste möblerna och inredning


Norra Cypern har en imponerande lista över helt nya sjukhus, kirurgi och tandvård alla med den senaste tekniken tillgänglig. Inga vårdköer och med personal som sätter dig i främsta ledet och hjälper dig omgående känner du dig väl omhändertagen och dessutom är det billigt och ett akut besök kostar inget.

Många av våra kunder som har varit tvungna att uppsöka läkare eller tandläkare medan de besöker norra Cypern har kommenterat hur imponerade de har jämförts med sina hemländer.


VALUTA

Även om den officiella valutan är den turkiska lire (TL), accepterar alla återförsäljare de flesta utländska valutor och naturligtvis kreditkort men jag har upplevt att det är billigare använda TL.


LEVNADSKOSTNAD

Norra Cypern erbjuder i allmänhet en hög livskvalitet till en lägre kostnad än etablerade länder i Centraleuropa. Lokala livsmedels som frukt och grönsaker och lokala hantverk är generellt billigare, men varor som importerade bilar och elektroniska föremål kan vara dyrare på grund av den höga importtullen. Fastighetspriser och hyror är extremt låga jämfört inte bara med södra Cypern utan också till andra etablerade Medelhavsländer.


HYRA BIL

Bra utbud av bilar och är generellt av god kvalitet och nya modeller från så lite som 18 £ per dag. Kör gör du på vänster sida. De bilar jag hyrt har varit otroligt bra med de man är van att hyra runt medelhavet.


FASTIGHETSMARKNADEN PÅ NORRA CYPERN


Norra Cypern har ett stort utbud av fastigheter att hyra eller köpa. Trots att det är ett relativt nytt land är utbudet av nya fastigheter stort men tyvärr har majoriteten av fastigheter som byggts i utvecklingsbommen varit undermåliga.


Det finns dock många mycket högkvalitativa villor och lägenheter att köpa så därför är det viktigt att man inte själv försöker hitta en ”billig fastighet” utan går via någon agent eller organisation som är seriös och man kan lita på att - sin  investering blir bra.


Vi har gått via en försäljningsorganisation som har seminarium där man får titta på olika områden, prislägen etc som passar just dig där du är i livet just nu. De erbjuder också advokat så du kan känna dig trygg i hela processen.

Lägenheterna är vanligtvis prissatta från £ 30.000 och villor från £ 100,000 (Maj 2017). Priserna sätts i £ för att ha en säker valuta. Dessa priser är i allmänhet hälften av de på södra Cypern och förmodligen det lägsta i etablerat Centraleuropa. Priserna ligger på nivåer som Spanien hade för 15 år sedan (november 2017) så det är en bra investering.


Utlänningar är välkomna att köpa fastigheter och många exploatörer kräver endast att du betalt 20-30% innan du äger lägenheten eller villan och kan börja hyra ut och tjäna pengar på din fastighet. Det är inget andelssystem.


Det finns olika typer av fastigheter. Färdigbyggda som bara är att flytta in i på en gång, fastigheter som börjat byggas och strax klara samt ”off plan” vilket innebär att fastigheten är på planeringsstadiet och inte börjat byggas. ”Off plan” fastigheterna är bästa investeringen för i det läget är det billigast men så fort de börjar bygga stiger värdet och priset men å andra sidan kan man inte börja hyra ut och få intäkter.

Allt beror på vad man tänkt med investeringen mm


Som svensk kan du inte gå till banken och låna pengar på din fastighet utomlands som säkerhet utan då får du belåna en ev. fastighet i Sverige. Dock erbjuder alla exploatörer att man kan låna av dom - visserligen är räntan högre än här i Sverige men man ska alltid räkna på olika alternativ för det kan vara lönsamt ändå. Här känner jag att jag fått tänka om en hel del om hur man som svensk är upplärd att tänka. När vi sommaren 2017 först kom i kontakt med detta så hade vi - som många med oss - uppfattningen att detta var något för andra med massor med pengar inget för oss. Det är alltid roligt när man blir överraskad och helt plötsligt ser möjligheter öppna sig.


HYRA ELLER KÖPA FASTIGHET

Tänk på möjligheten att hyra en fastighet på norra Cypern en längre tid eller för någon veckas semester innan du köper för att känna dig för.

Det finns ett härligt urval av villor och lägenheter på norra Cypern.

Vill/kan du inte hyra ut själv så hjälper exploatören du köpt av till med årliga hyresgäster eller fler tillfälliga hyresgäster.

De erbjuder ett komplett "nyckelfärdigt" Management-paket med säker uthyrning och förvaltning av fastigheten.


KLIMAT

Klimatet på Cypern är perfekt för året runt utomhusliv. Även om solen skiner mestadels (i genomsnitt 340 dagar) kommer det ibland det mycket nödvändiga regnet som bidrar till flora och fauna i fantastiska färger. Om du planerar ett solskensbröllop, en strandfest eller en avslappnad grill, kan du alltid lita på bra väder nästan hela året.

Simning i det varma havet är möjligt fram till november, även om simmare också ses under de korta vintermånaderna.


TA SIG HIT - FLYGPLATSER

Det finns tre huvudflygplatser som serverar ön Cypern.

Larnaca och Paphos i söder och Ercan i norr.

Lite beroende vilken del av Norra Cypern du ska besöka så väljer man flygplats utifrån det. Under sommarhalvåret går många direktflyg från Sverige till Larnaca vilket kan vara ett billigt alternativ att ta sig till Cypern. Sedan åker man taxi till norra delen. Du behöver då visa ditt pass men det är inga problem. Sedan är det billigast att beställa taxin från Norra delen. De som du hyr av hjälper dig med detta.